Sıkça Sorulanlar

KKTC’de emlak satın almak isteyenlerin karşısına çıkan ve bazen belirsizliğe sebep olan bir konu başlığı bu. Kıbrıs emlak sektöründe üç çeşit tapu/koçan kullanılıyor.

* Türk Koçanı/Tapusu: Kıbrıslı Türklerin 1974’ten önce sahip olduğu gayrimenkule ait olan tapu/koçan türüdür. Yatırımcılar bu türde gayrimenkule yatırım yapmayı bazen avantaj sayabilir.

* Eşdeğer Koçan/Tapu: 1974’ten önce Rum kökenli kişilere ait olan, fakat 1974’ten sonra Güney Kıbrıs’tan göç eden Türklere, bıraktıkları yerlere karşılık olarak verilmiş koçan/tapu çeşididir.

* Tahsis Koçan/Tapu: 1974’den önce Rum kökenli kişilerin sahip oldukları, 1974’den sonra devletin kiraladığı koçanıdır.

KKTC’de arsa yatırımı yaparken veya bir ev incelerken bahçesine baktığınızda bu iki terimi de çok sık görebilirsiniz. 1 dönüm 1338 metrekareye, yine 1 dönüm 4 evleğe karşılık geliyor.

Kıbrıs emlak sektöründe yatırmı yapmak kazançlı fakat masraflar açısından biraz da tuzlu sayılır. Çünkü vergi oranları en yakın ülke Türkiye ile kıyaslandığında oldukça yüksek. Sözleşme, vekaletname, satın alma izin belgesi düzenlemek ve satın alma sürecindeki diğer işlemler dahil vekalet ücretleri 1000 ila 1500 sterlin arasında değişiyor. Kıbrıs Tapu Tescil Dairesi’nin değerlemesinin %6’sı oranında damga vergisi ile Kuzey Kıbrıs yerel konseyine ödenen %1 damga vergisi gideri ve kuzey Kıbrıs tapu tescil dairesine %5 KDV tutarları tapunun devri sırasında ödenir.

Tek kelimeyle evet.. Özellikle son dönemde Türkiyeli yatırımcılar kazançlı fırsatların peşinden geliyor ve KKTC emlaklarına büyük ilgi gösteriyor.
Konut alımı için Bakanlar Kurulu onayı yeterli.

Alabilir ama bu da özel izne tabidir. Yabancı uyruklu yatırımcılar Kuzey Kıbrıs’ta kişi başı 1 ev veya 1 dönüm arazi alabilir. Evli çiftler de 1 kişi olarak sayılıyor. Tabii fazlasını almak için farklı alternatifler de var. Yatırımcılar bu süreçte limite takılmamak için, tapu devri yapmadan sözleşme ile satın alma yöntemini kullanabiliyor. Ya da fazla alım çin yatırımcının şirket kurması gerekiyor.

Son dönemdeki fiyat endeksine baktığımız zaman bu sorunun yanıtı ‘evet’. Çünkü burası bir ada, toprağı sınırlı. Bir de KKTC’nin önünde olası bir çözüm süreci var. O yüzden fiyatlar her geçen gün artıyor, gayrimenkul ürünleri günden güne değerleniyor. Yüksek kira geliriyle kıyasladığınız zaman zaten farkı görüyorsunuz. KKTC’de alınan konut, ortalama 8-11 yıl arası bir zamanda kendini amorte ediyor.

Kural bir, temkinli ve tedbirli olmanız gerekir. Dünyanın her yerinde olduğu gibi, KKTC emlak sektöründe de yanlış yönlendirmelere sebep olan olumsuz örnekler yaşanıyor. Çünkü sektörde denetim olmadığı için, deyim yerindeyse elini kolunu sallayanlar da kendini emlakçı olarak tanıtabiliyor. O yüzden böyle bir yatırım niyetiniz olduğu zaman profesyonelliğine emin olduğunuz kişilerden/firmalardan danışmanlık almanızda fayda var.